Belgelerimiz

Misyonumuz

Misyonum ve Hangi HAMİLE Yoga veya Pilates Merkezine Gitmeliyiz

Bana gelen öğrencilerim her zaman bu soruyu sorar.Neye göre karar vermeliyiz Ve Size gelene kadar bir çok yer denedik ,ne yapmalı idik diye sorarlar ;bende, BENİ ARAYANLARA hep söylediğim şu cevabı söylerim, (Muhakkak yeni başlayacağınız yoga merkezini gidip görün, hoca kimse tanışın, enerjisinin sizinle uyuşup uyuşmadığını deneyleyin, diplomalarını ve eğitimlerini inceleyin (çünkü piyasada yoga diploması olamayan ,ya da bin dolar verip yoga diploması; alıp bu işin anatomik yönünü bilmeyen çok acaip hareketler yaptırıp bu hareketlerin hangi sakatlıklara yol açacağını bilmeyen bir sürü acemi hoca türemiş durumda son zamanlarda).

Ayrıca; yine yoga öğrencisinden çok yoga merkezi açılmış bulunmakta ve bu durum karşında da sürümden kazanmak için çok ucuz fiyatlara ders verilmektedir.(Kalabalıktan hocayı göremiyorsunuz yada pislikten bütün şevkiniz kaçıyor) ve gerçekten bu eğitimin sizler için ne kadar önemli olduğundan haberdar değiller bana göre. Şimdi detaylar;

TEMİZLİK:

Gittiğiniz yerde öncelikle dikkat etmeniz gereken şey temizliktir. Yoga yapmada ihtiyacınız olan tek şey rahat kıyafetler ve yere temiz bir örtüdür. Bir çok yoga merkezinde artık yerlere yoga mat veriyorlar ve benim merkezimde de bu şekilde. Fakat o yoga matlar eğer silinmiyor ya da yıkanmıyor ise sorun burada başlıyor. BAŞKALARININ AYAKLARINI BASTIĞI KOKMUŞ YÂ DA PİS YOGA MATLARININ ÜZERİNDE DERS YAPMAK İSTEMEZSİNİZ DEĞİL Mİ? Merkezimde yoga matlar iki haftada bir yıkanır, yüzükoyun duruşlarda kullanmanız için temiz havlular verilir ve her dersten sonra yıkanır. Ayrıca terler iseniz küçük temiz havlular verilir.

Ders yaptığınız salon, her desten sonra silinir, derste “eğer su isteğiniz doğar ise” diye  sebilde suyumuz  mevcuttur.

YOGAMAT VE KIYAFET:

Eğer kendinize ait bir yoga mat almaya karar verir iseniz gittiğiniz yerde ya da evde kullanmak için , çok pahalı bir alternatife gitmenize gerek yok. Bauhaus’ta, metre ile, küvet içinde kaymayı önleyici lastik bantlar satılmakta ve tesadüfen enleri yoga mat eni olacak genişlikte. Boyunu 160 / 170 cm kestirirseniz, size ait bir yoga matınız olabilir.

Kıyafete gelince, çok sıkmayan, tayt/stretch tarzı olmayan herhangi bir rahat kıyafet işinizi görecektir. Bolca bir t-shirt ve eşofman altı yoga yapmak için yeterli kıyafetlerdir.Ayrıca derslere gelir iken kesinlik ile sütyen kullanmıyoruz çünkü nefes alama kapasitemizi etkiliyor.İçimize terimizi çekecek askılı bir t-shirt ,üzerine ince bir t-shirt giyebilirsiniz,İşten geliyor iseniz yedek kıyafetlerinizi merkezde de bırakabilirsiniz.
DÜZEN VE DİSİPLİN

Yogada geleneksel olarak 24 saate bir tekrar istenir. Ama bu mümkün değilse de, belli bir döngüyü izlemeye çalışın. Örneğin 2 günde bir, haftada bir gibi bir standart döngü içinde, düzenli olarak yoga uygulamaya çalışın ve eğitimlerinizi kaçırmayın, eğer kaçırır iseniz muhakkak telafi edin.

YOGA OKULU:

Hatha yoga, integral yoga, kundalini yoga ,terapi yogası vs vs… hangi yoga okulu ile başladığınız çok önemli değildir, önemli olan okulları tanımanız ve kendinize uyun olan okulu zaman içinde seçmenizdir. Bu nedenle kendiniz özgür hissedin, hata yapmaktan korkmayın, her merkeze bir kaç ders katılarak, farklı yerler deneyin, en sonunda kendinize en uygun yeri ve eğitmeni bulacağınıza eminim.

EĞİTMEN NASIL OLMALIDIR:

Elbette her şeyde olduğu gibi, yogada da hangi merkeze gideceğinize nihayetinde karar verdiren şey orada bulunan eğitmenin niteliğidir. Bu nedenle eğitmenler hakkında da bir kaç bir şey söylemek istiyorum.

1- Öncelikle yoga öğretmenin hem çok zor bir iş ,hem de çok kolay bir iş olduğunu belirtmem lazım. Çünkü bir yoga eğitmeni olma süresi yaklaşık 1 aydır. Bir ay içinde size gerekli duruşlar, nefes çalışmaları vs. öğretilebilir. Bu durumda gittiğiniz yerdeki eğitmenin bir sertifikasının olması bu temel bilgileri aldığını belgelemek adına iyi bir şeydir ama sertifikanın da herşey olmadığını belirtelim. Çünkü MAALESEF Kİ BİR AYDA VERİLEN BU DİPLOMAYI veren yerlerin ticari kaygısı vardır. Ben eğitmen olduğumda -ki 20 senedir yoga yapıyor idim- gerçekten derslerde ne yaptırmam gerektiği konusunda çok şaşırdım.

Ayrıca öğrencilik yıllarımda yoga öğretmenlerim tarafından (anatomi bilmedikleri için) defalarca sakatlandım. Derse gelip dizimi itip minüsküs olamam mı, yanlış yaptırılan duruşlardan dolayı belimde ve boynumda disk yırtıkları ve fıtıklar olması mı; daha size birçok şey anlatabilirim bu konuda . Bu yüzden eğitmenin kendini değişik eğitimler ve anatomi eğitimi alarak eğitmesi, kendine bu konuda yatırım yapması ve yogayı kalben sevmesi ve kendini ona adaması, sertifika sahibi olmaktan daha değerlidir.

2- İyi bir yoga eğitmeni lastik gibi bir vücuda sahip olmak zorunda değildir, akrobat hiç değildir. Siz de derslerde asla eğitmene bakarak yada diğer öğrencilere bakarak kendinizle yarışmamalısınız. Eğitmenin Yoga duruşlarını anlayabileceğiniz kadar göstermesi, nefes tekniklerini her duruşun şekline göre uygulatması(ki bu yapılan teknikler dersten dinlenmiş çıkmanızı sağlar) ,sizinle tek tek ilgilenmesi gerekir.

3- İyi bir eğitmen başından sonuna duruşları sizinle birlikte yapan ve aynı zamanda da yanlış yaptığınız da sizin yanınızda duran ve duruşlardaki hatalarınızı düzelten kişidir.

4- İyi bir eğitmen sizi “eğiten” kişidir. Eğer aylardır gittiğiniz merkezde hangi duruşları yaptığınızı, hangi nefes çalışmalarını uyguladığınız bilmiyorsanız, belki de sizi oraya bağlamak için, bilgi saklanıyordur. Bilin ki, yoga o kadar da komplike bir sistem değildir, grup çalışmasını sevdiğiniz için bir merkeze devam edebilirisiniz ama duruşları ve nefesleri iyice anlamadan ve öğrenmeden evde kendi başınıza uygulamamalısınız.

5- İyi bir eğitmen sizi yoga konusunda ya da kişisel gelişim kitaplarını okumak konusunda teşvik eden kişidir.Okuduğunuz kitaplar hakkında konuşabildiğiniz, yaşamsal konularda danışabileceğiniz, her istediğiniz konuyu paylaşabileceğiniz ve cevaplar alabildiğiniz, güveneceğiniz bir kişilikte olmalıdır.

6- İyi bir eğitmen kendi hayatıyla da örnek olan kişidir. Ona göre “kel başa şimşir tarak” misali, konu siz olduğunuzda ahkam kesen, konu kendi hayatı olduğu zaman ise, “kendisini aştığı için” size reçetelediklerinden “muaf” olduğunu iddia eden kişilere karşı dikkatli olalım. Yani eğitmen her hali ve duruşu ile mutlu, dingin, ruhen ve bedenen sağlıklı olduğunu hissettiren kişidir.

7- Kimse için çabuk sonuçlara varmayalım, ismin ön takıları/son takıları, takma isimler, insiasyon isimleri sadece başka birer isimdir, bunu unutmayalım ve şekle / isme takılıp, kalmayalım.İyice araştıralım .Çünkü piyasada kendi kendine takma isimler takan öğrencilerine insie isimler veren diploması bile olamayan eğitmenler var.Ayrıca yüce ve uzun isimler takan bunların insie edildiğini söyleyen ,yurtdışında yazılmış kitap serilerini Türkçeye çevirip ben yazdım diyen bir sürü sahte guru dolaşmaktadır maalesef ortalıkta.

8- İyi bir eğitmen “ben oldum” demeyen kişidir. Amatör ruhunu koruyan, yeniliklere, öğrenmeye açık olan kişidir. Bu nedenle, fazla iddialı olan kişilere karşı dikkatli olalım. Sürekli olarak kendinden bahseden, kendini öven, yaptığını iddia ettiği insan üstü yeteneklerini ima eden konuşmalar yapan kişilere karşı dikkatli olalım. Yoga’nın bir olmak demek olduğunu, bunun için de kişinin dışarıya değil, kendine hakim olmaya çalıştığını unutmayalım.Yani bu işi yapan insanların mütevaziliğini yaşamına yansıtan kişilikte olması ve bu konuda da size örnek olması gerekir.

9- “İnsan Faktörü”nü ve zaaflarını göz önünde bulunduralım. Yoga yapan ya da yaptıran herkesin çok dürüst, çok idealist çok vs vs olduğunu düşünmek fazla ütopik bir yaklaşım olur. Bu gibi kişilerin örnekleri etrafta mevcuttur.

10- Yoga eğitimine başlarken yaşamda da olması gerektiği gibi öğrencinin sağduyuyu bırakmaması, aklına güvenmesi her yerde olduğu gibi, burada da çok önemli. Bedeninizi, nefesinizi, kalbinizi ve aklınızı dinleyin. Size nerede durmanız gerektiğini, nerede rahat ettiğinizi, nereden hoşlanıp hoşlanmadığınızı, eğitmenden iyi enerji alıp alamadığını ruhunuz size çok açık bir dille söyleyecektir.

Bu güne kadar hep öğrencilerime de söylemişimdir.Elimden binlerce kişi geçti ve hiç kimseyi sakatlamadığım gibi çok kişiyi de tedavi ettim ve hayır dualarını aldım.Evinize bir eşya yada herhangi bir şey satın almaya kalktığınızda on yer dolaşıp,size en uygun ve en mantıklı geleni alırsınız.Fakat bedeninizle ilgili bir çalışma yapmaya kalktığınızda sorduğunuz ilk şey ‘kaç para’ dır .

Oysa bize emanet olarak verilmiş bu bedeni ömrümüzün sonuna kadar iyi kullanmamız ve kendimize iyi bakmamız lazımdır. Bedeninizle ilgili başınıza herhangi bir şey gelirse, yoga eğitmeniniz sizin yerinize acı çekmeyecek ya da masraflarınızı karşılamayacaktır. Bu nedenle, kişinin en büyük sorumluluğu yine kendisindedir. Herkes kendisinin en yakındaki gurusudur, kendinizi bu gurudan ve ruhsal eğitmeninizden mahrum etmeyin.
Saygılarım ile ,

BANU DEĞER.

 

Başa dön
0536 586 73 17