Hamilelikte Metabolik ve Fizyolojik Değişiklikler Nelerdir?
Metabolik Değişimler
Bazal metabolizma hızlı %15 ile %30 arasında artış gösterir.
Günlük enerji ihtiyacı %300 ile %500 arası artar.
Ortalama 10 – 12 alınır.
Kilo dağılımı; Rahim 1 kg, Amniyon Sıvısı 800 gr, Fetus 3400 gr, Plasenta 650 gr, Göğüs Dokusu 400 gr, Ödem 1500 gr, Kan Hacmi Artışı 3400 gr, Yağ Birikimi 3-5 kg
Karduyovasküler Olarak
Kan Hacmi %40 artar
Kalp atım hızı %10 artar
Kanda pıhtılaşma eğilimi artar.
Emboli yani kanda damar tıkanıklığı riski oluşur.
Hormonal Değişiklikler
Östrojenden dolayı;
Eklemlerde Yumuşama
Yağ depolama
Su ve Tuz Tutulumu
Progesterondan Dolayı;
Düz Kaslarda gevşeme
Sistemlerde yavaşlama
Relxinden dolayı;
Pelviste gevşeme
Sympsis Pubis ekleminde gevşeme
Omurgadaki değişiklikler
Boyun öne gider, göğüse yaklaşır
Sırtta, omuzlar öne döner,
Sırtta kamburlaşma eğilimi artar,
Göğüs kafesinde daralma olur
Lumbar Lordozda Artış ( Bel çukuru öne çeker)
Gevşek abdominal Kaslar
Dizlerde Ağrı
Ayak tabanında düzleşme başlar.
Bütün bu belirtiler boyun ağrısı, bel ağrısı, sırt ağrısı, dizlerde ayak bileklerinde ağrı yapar, ayrıca bebeğin pozisyonundan dolayı siyatik sinirinde de ağrı giderek artabilir. Büyüyen rahim siyatik sinirine baskı oluşturabilir. Aynı zamanda bel fıtığı varsa buna bağlı sinir sıkışması bayağı ağrı yaratır.
Pelvik tabanda büyüyen rahimi desteklemek ve idrar kontrolünü sağlamaktadır. Büyüyen rahim ve bebek pelvik tabanı aşağı doğru iter. Böylece sürekli baskı ve stres artar. Relaxin hormonu pelvik tabanının gevşemesine ve görevini yerine getirmesini sağlar.
Karpal Tünel Sendromu; su tutulumuna bağlı kalarak ödem karpal tünel sendromu denen el bileğinde sinir sıkışmasına ve ağrılara ve uyuşmalara sebep olur.
Bacaklarda kramp; kalsiyum azalmasına bağlı baldırlarda oluşan kramplar su tutulması ile birlikte geceleri çok zorlayıcı olur.
Diastes Recti; Karın kası içinde büyüyen rahme yer açmak için linea alba denilen bağ dokunun gevşemesi ile birbirinden uzaklaşan karın kası birbirinden uzaklaşır. Doğumdan sonra birbirinden de uzak kalır. Açıklık 10 – 15 cm e kadar ulaşılabilir. Bu da kişide bel ve karın ağrısına yol açar.
Hamile Pilatesine Ne Zaman Başlanmalı
Eğer sağlıklı bir hamilelik süresi geçiriyorsanız hamileliğin 12 haftası bitiminde Hamile pilates derslerine başlayabilirsiniz. Bazı özel durumlar dışında ki bunlar;
Tüp bebek yapılmış olması (ki bazı doktorlar bu durumda bile bir sakınca görmezler ve benimde bir sürü tüp bebek anne adayım çalışmalarıma katılmıştır)
35 yaş üstü olunması
Erken doğum riski olanlar
Daha önce düşükleri olanlar
Ki bu birçok durumda eğer doktorunuz sakınca görmez ise Hamile Pilatesine güvenle devam edebilirsiniz.
Hamile pilatesi dersleri hakkında daha detaylı bilgi almak için +90 536 586 73 17 numaralı telefondan Banu Hoca’ya ulaşabilirsiniz.